Produkty bogate w selen – 10 najlepszych źródeł

18 sierpnia 2023
Autor: mgr Oliwia Pietrasińska

Selen to bardzo ważny składnik mineralny, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Między innymi uczestniczy w funkcjonowaniu tarczycy czy wpływa na działanie układu odpornościowego. Jest zaliczany do grupy antyoksydantów, czyli związków, których zadaniem jest chronić organizm przed stresem oksydacyjnym. 

Jakie funkcje pełni selen?


Selen [1]:

  • przyczynia się do prawidłowego przebiegu spermatogenezy,
  • pomaga zachować zdrowe włosy,
  • pomaga zachować zdrowe paznokcie,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy,
  • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Zapotrzebowanie na selen


Zalecane dzienne spożycie zgodne z Normami Żywienia na selen u dorosłych mężczyzn i kobiet jest takie samo i wynosi 55 μg. Zapotrzebowanie na ten mikroelement wzrasta u kobiet podczas ciąży i laktacji [2].

Przyczyn i objawy niedoboru selenu


Zawartość selenu w żywności zależy przede wszystkim od jego poziomu w środowisku: glebie i wodzie. W związku z tym niedobory selenu można zaobserwować najczęściej w tych regionach, gdzie gleba jest uboga w ten pierwiastek. 

Nieprawidłowo zbilansowana dieta, choroby jelit czy niedożywienie również mogą być przyczynami zbyt niskiej ilości selenu w organizmie.  

Po raz pierwszy niedobór selenu był związany z chorobą Keshan, czyli chorobą endemiczną charakteryzującą się kardiomiopatią i niewydolnością serca. Choroba ta występuje na terenie Chin, a jej przyczyną jest bardzo niskie stężenie selenu w glebie i produktach spożywczych na tym obszarze.

Od tego czasu niedobór tego pierwiastka związany jest z wieloma chorobami układu krążenia, w tym z zawałem mięśnia sercowego, niewydolnością serca, chorobą niedokrwienną serca i miażdżycą tętnic.

Objawy niedostatecznej ilości selenu obejmują także obniżenie odporności. Mają także związek z chorobami tarczycy (np. autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy). Co więcej, niedobór selenu wpływa negatywnie na procesy spermatogenezy i obniża męską płodność. 

Dzieci urodzone przez matki z niedoborem selenu i jodu są bardziej narażone na kretynizm, czyli – wrodzoną chorobę powodującą niedorozwój umysłowy i fizyczny [2-4].

Przeczytaj także: Produkty bogate w żelazo – 10 najlepszych źródeł

Objawy nadmiaru selenu


Przyjmowanie nadmiernych dawek selenu wraz z suplementami może powodować zatrucie selenem. Do jego objawów należą: osłabienie ogólnoustrojowe, nudności, wymioty, biegunki. 

Długotrwała wysoka suplementacja selenem powyżej zapotrzebowania może skutkować zatruciem zwanym selenozą. Objawy charakterystyczne dla selenozy to: wypadanie włosów, łamliwość paznokci, wysypka, uszkodzenie wątroby, nieprzyjemny (czosnkowy) zapach z ust, zaburzenia płodności czy zaburzenia neurologiczne [5].

Dobre źródła selenu w diecie


Do najbogatszych źródeł selenu w żywności należą owoce morza i ryby. Wśród produktów pochodzenia roślinnego większe ilości selenu zawierają: czosnek, grzyby, brokuły czy produkty zbożowe [2].

Poniższa przedstawia produkty z podziałem na te pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zawierają dużo selenu w przeliczeniu na 100 g produktu [6,7]. 

Produkty zwierzęce Zawartość selenu
μg /100 g produktu
Produkty roślinne Zawartość selenu
μg /100 g produktu
Ostrygi 63,6 Orzechy brazylijskie (uprawianie w Boliwii) 160
Tuńczyk w oleju (po odsączeniu) 60,1 Makaron 57,5
Wieprzowina, udziec 54,8 Mąka pszenna 35,3
Małże 44,8 Mąka owsiana 28,3
Ośmiornica 44,8 Tofu 16,7
Parmezan 38,65 Ryż biały 15,1
Udko z indyka 23 Czosnek 14,3
Dorsz, surowy 19 Pestki dyni, prażone 9,32
Mozzarella light 16,1 Brokuły 4,9

Jednak, nie zawsze produkty, które zawierają dużo wybranego składnika w 100 g produktu będą naprawdę dobrym źródłem. Dlaczego?

Ostrygi, ośmiornica czy małże nie są podstawą diety Polaków, a wieprzowina jako czerwone mięso nie jest zalecane do włączenia do codziennej diety. Podobnie jest z mąką pszenną czy owsianą – te raczej stanowią dodatek do naszych posiłków aniżeli główny ich składnik. 

Po drugie, zjedzenie niektórych produktów w podanej ilości (100 g) graniczy z cudem. Wyobrażasz sobie zjeść w ciągu jednego dnia 100 g czosnku, jeśli są to aż 2 główki?

W takim razie co polecamy jako najlepsze źródła selenu?

L.p Produkt Wielkość porcji Zawartość selenu w porcji (μg) RWS w porcji*
1 Orzechy brazylijskie** 25 g = 5 sztuk 40 72,7%
2 Tuńczyk w oleju (po odsączeniu) 60 g = 0,5 puszki 36 65,5%
3 Makaron 50 g 28,8 52,4%
4 Udko z indyka 100 g 23 41,8%
5 Dorsz, surowy 100 g 19 34,5%
6 Tofu 90 g = 0,5 opakowania 15 27,3%
7 Brokuły 250 g = 0,5 sztuki  12,3 22,4%
8 Mąka pszenna 30 g = 3 łyżki 10,6 19,3%
9 Mozzarella light 60 g = 0,5 opakowania 9,7 17,6%
10 Ryż, biały 60 g  9 16,3%

*RWS: referencyjna wartość spożycia selenu wynosząca 55 μg dla osób dorosłych (zapotrzebowanie zgodne z Dziennymi referencyjnymi wartościami spożycia witamin dla osób dorosłych rozp.1169/2011) [8].

**Do wyliczeń uwzględniono orzechy brazylijskie pochodzące z upraw Boliwii. Zawierają one najmniej selenu wśród tych z Boliwii, Peru, Brazylii czy z północnych krajów Ameryki Południowej. Jednak chcemy pokazać, że nawet te z Boliwii są naprawdę dobrym źródłem selenu.

Jak zrealizować dzienne zapotrzebowanie na selen


To nie takie trudne! Wystarczy, że:

  • Na śniadanie zjesz owsiankę z kilkoma orzechami brazylijskimi i owocami
  • Na obiad zaserwujesz pieczonego dorsza z ryżem i brokułami
  • A na kolację przygotujesz kanapki z mozzarellą i warzywami

I już 100 % dziennego zapotrzebowania na selen jest spełnione!

Przeczytaj także: Produkty bogate w witaminę B12 – 10 najlepszych źródeł

Praktyczne porady


  • Dbaj, aby jeść ryby i owoce morza przynajmniej 2 razy w tygodniu
  • Włącz do swojej diety orzechy brazylijskie i zwracaj uwagę na ich pochodzenie
  • Korzystaj z tofu kilka razy w tygodniu!

Czy wiesz, że…


Zawartość selenu w orzechach brazylijskich zależy głównie od stężenia tego pierwiastka w glebie w poszczególnym kraju. Przykładowo 1 sztuka (5 g) orzecha brazylijskiego zawiera:

  • 8 μg, jeśli orzechy są uprawiane w Boliwii, 
  • 18 μg w Brazylii,
  • 33 μg w Peru,
  • 130 μg w północnych krajach Ameryki Południowej.

W związku z tym dzienną dawkę orzechów brazylijskich najlepiej dopasować do kraju pochodzenia orzechów [7].

Bibliografia

  1. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG
  2. Jarosz M. Rychlik E, Stoś K i wsp. Normy żywieniowe dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020.
  3. Shimada, Briana K., Naghum Alfulaij, and Lucia A. Seale. „The impact of selenium deficiency on cardiovascular function.” International Journal of Molecular Sciences 22.19 (2021)
  4. Shreenath, Aparna P., Muhammad Atif Ameer, and Jennifer Dooley. „Selenium deficiency.” (2018).
  5. Stuss M, Michalska-Kasiczak M, Sewerynek E. The role of selenium in thyroid gland pathophysiology. Endokrynol Pol. 2017;68(4):440-465.
  6. https://www.nal.usda.gov/
  7. Sobiecki JG. Vegetarianism and colorectal cancer risk in a low-selenium environment: effect modification by selenium status? A possible factor contributing to the null results in British vegetarians. Eur J Nutr. 2017
  8. Przewodnik do rozporządzenia (WE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ma na celu pomóc wszystkim podmiotom łańcucha żywieniowego a w szczególności właściwym organom krajowym w lepszym zrozumieniu i prawidłowym stosowaniu rozporządzenia. Niniejszy dokument nie posiada oficjalnego statusu prawnego i w razie sporu ostateczną interpretację prawa dokonują Sądy Administracyjne.